Τι Είναι η Βεβαίωση Μηχανικού

Η Βεβαίωση Μηχανικού που πιστοποιεί οτι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες σε ένα ακίνητο είναι ένα έντυπο που πρέπει να συνοδεύει κάθε μεταβίβαση ακινήτου (κτηρίου, οικοπέδου, γηπέδου).

Σύμφωνα με τον προαναφερόμενο νόμο, για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, για την μεταβίβαση οποιουδήποτε ακινήτου απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση Ιδιοκτήτη και Βεβαίωση Μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση στο ακίνητο και εφόσον υπάρχει έχει τακτοποιηθεί με τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου (παρ.2 του άρθρου 83 του Ν. 4495/2017) ή κάπου προγενέστερου (Ν. 3843/2010, Ν. 4014/2011, Ν.4178/2013). Η Βεβαίωση αυτή απαιτείται και για τις μεταβιβάσεις ακάλυπτων οικοπέδων ή αγροτεμαχίων, όπου βεβαιώνεται από τον Μηχανικό ότι δεν υπάρχει κτίσμα στο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο.

Στο παρακάτω κείμενο συγκεντρώσαμε σε απλή μορφή ερωτήσεων/απαντήσεων όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Βεβαιωση Μηχανικου για Μεταβιβαση Ακινητου.

Πώς αλλιώς ονομάζεται η Βεβαίωση μηχανικου για μεταβίβαση ακινήτου;
Η κατά το νόμο ονομασία της είναι: ”Βεβαίωση μηχανικού σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 83 του Ν.4495/2017”. Μπορείτε ωστόσο να τη δείτε και σαν ”Βεβαίωση Νομιμότητας Ακινήτου” ή σαν ”Βεβαίωση μη Αυθαιρεσιών σε Ακίνητο”..